Kürtaj yaptıranların isimleri mezarlara yazıldı: Para cezaları verildi
İtalya’da kürtaj yoluyla alınan fetüslerin izinsiz kürtaj yaptıran kişilerin isimleriyle gömülmesi olayında Roma Belediyesi ve mezarlıktan sorumlu şirkete 400 bin avrodan fazla para cezası verildi.
BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, 2020 yılında başkent Roma’daki Prima Porta Mezarlığı’ndaki bir alana ceninlerin gömüldüğü, haçların üzerine kürtaj yaptıranların isimlerinin yazıldığı ortaya çıktı. mezarların üzerinde.
GARANTİ KURUMU CEZA VERDİ
‘Melek bahçesi’ olarak bilinen bu alanda isimlerinin yazılı olduğunu fark eden bazı kadınların ardından başlayan süreçte, kişisel bilgilerin korunmasından sorumlu kefil kuruluş 22 Haziran Perşembe günü aldığı kararda, Bu yetkisiz işlemlerle kişilerin özel bilgileri hukuka aykırı bir şekilde ihlal edilmiştir.
Bu nedenle Roma Belediyesi’ne 176 bin euro, mezarlık hizmetlerinden sorumlu şirketine ise 239 bin euro ceza kesildi. Garantör kurum, yerel sağlık yönetimini de kürtaj yaptıranların bilgilerini paylaşmaması konusunda uyardı.
‘Kürtajı Düzenleyen YASA KESİNLİKLE GİZLİLİK SAĞLIYOR’
Kurumun kararında, paylaşılması yasak olan sağlık bilgileri arasında kürtajla ilgili verilerin yer aldığı ve kürtajı düzenleyen yasanın katı gizlilik öngördüğü vurgulandı.
Ortaya çıktığı dönemde büyük tepki toplayan ‘fetüs mezarlığı’ olayının ardından yapılan incelemelerde, yerel sağlık yönetiminin kürtaj yaptıran bireylerin bilgilerini mezarlık yönetimiyle paylaştığı ortaya çıktı. Mezar taşlarına konulan etiketlerde ilgili kişilerin kendi istekleri dışında isimlerinin yazıldığı belirlendi.
‘TÜM KADINLAR İÇİN BÜYÜK BİR ZAFER’
Davayı yargıya taşıyanlardan kadın hakları örgütü Differenza Donna (Women’s Different), ceza kararını “tüm kadınlar için büyük bir zafer” olarak nitelendirdi. Örgütten yapılan açıklamada, “Yaşayan bir kadının adının ve soyadının mezar taşına yazılmasının hiçbir hukuki gerekçesi ve gerekçesi olamaz” denildi.
1978’de İtalya’da kürtajın yasal hale gelmesinden önce bu amaçla yürüttüğü kampanyalarla tanınan Radikal Parti de ceza kararını ‘Haklarının ihlal edildiğini gören binlerce insan için büyük bir zafer’ olarak kutladı. “Roma’da kürtaj yaptırdıktan sonra mezarlıkta Katolik haçının üzerinde isimlerini bulan yüzlerce kadınla ilgili şikayetlerimiz, duruşmalarımız ve ulusal ve uluslararası gazetecilik araştırmalarımız sonrasında garantör kurumdan kişisel verilerin korunmasına ilişkin tarihi bir karar geldi. ,” dedi parti.
KADINLARIN KÜRTAJ HAKKI VAR, DOKTORLARIN BİLİNÇLİ İTİRAZ HAKKI VAR
1978’de İtalya’da kabul edilen 194 sayılı Kanun, bireylere 90 güne kadar kendi istekleriyle gebeliklerini sonlandırma hakkı vermektedir. Ancak hekimlerin dini inançlarıyla ilgili olarak ‘vicdani ret’ hakkından yararlanabilecekleri de öngörülüyor.
Ülke genelinde jinekologların yüzde 70’e varan oranının vicdani ret hakkından yararlanarak kürtaj yaptırmayı reddettiği belirlendi. Bazı bölgelerde bu oranın yüzde 90’lara çıkması nedeniyle kürtaja erişimin zor olabileceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)