Ekonomi

Bain & Company Global Risk Sermayesi Raporu: Uluslararası risk sermayesi fonları, 2022’deki enflasyon ve faiz oranlarındaki artışların neden olduğu ani ters rüzgarlara rağmen yeniden uzun vadeli büyümeye hazırlanıyor

  • Merkez bankaları artan enflasyona tepki olarak faiz oranlarını keskin bir şekilde yükseltirken, 2022 ortasına kadar satın almalardaki farklılıklara rağmen, küresel risk sermayesi daha güçlü, daha uzun vadeli büyüme için iyi bir konumda olmaya devam ediyor.
  • 2022 süreçlerinde alım fiyatlarında ve fon büyüklüklerinde yaşanan sert düşüşlerin ardından dahi risk sermayesinin temelleri sağlamlığını koruyor. Şube, 3,7 trilyon dolarlık yatırıma hazır fonu elinde tutuyor
  • Küresel varlık servetinin yarısını oluşturan bireysel yatırımcılar, risk sermayesinin bir sonraki itici büyüme motoru olacak
  • Bain, risk sermayesinin yüksek faiz oranları devam ederken organik büyüme ve genişleyen marjlar etrafında konumlandırılması gerektiğini düşünüyor
  • Küresel güç dönüşümü ve web3 risk sermayesi için hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor.

Bain & Company’nin 27 Şubat 2023 tarihinde yayınladığı 14. yıllık Global Risk Sermayesi Raporu sonuçlarına göre, küresel risk sermayesi; Yükselen enflasyon ve faiz oranlarının neden olduğu ani gerilemeler, ekonomik çalkantı ve belirsizliklere rağmen 2022 yılında da daha güçlü ve uzun vadeli büyüme eğilimi devam etti.

Rapor, 2022’nin, yıl ortasında keskin bir şekilde yükselen enflasyona yanıt olarak ABD Merkez Bankası’nın bir dizi faiz artırımının tetiklediği satın almalar, satışlar ve kaynak yaratmadaki farklılıklara rağmen risk sermayesi tarihindeki en güçlü ikinci yıl olduğunu vurguluyor. .

Bain’in araştırması, uzun süredir yaşanmayan makroekonomik şokların ardından Haziran ayında yaşanan durgunluğun risk sermayesi sektörünün istikrarlı ve cazip gidişatını önemli ölçüde yavaşlatabilecek bir tablo sunmasına rağmen, şubenin temellerinin güçlü ve sağlam olduğunu ortaya koyuyor. on yıldır devam ediyor. Rapor ayrıca, değişen ekonomik dalgalanmalara rağmen risk sermayesi sektörünün piyasaların kısıtlamalarının ötesine geçmek isteyen yatırımcılar için daha da cazip hale gelme potansiyeline dikkat çekiyor.

Bain ayrıca, küresel bankacılık sisteminin çöküşün eşiğine geldiği 2007-08 döneminden farklı bir biçimde, risk sermayesinin gelecekteki büyümesine yönelik temel yatırım tezinin bozulmadığını ve mevcut koşulların herhangi bir olumsuzluk içermediğini de değerlendiriyor. sektörün daha önce üstesinden gelemediği rastgele durumlar.

Bain & Company Global Risk Sermayesi Başkanı Hugh MacArthur, “Bu yıl faaliyette hala devam eden bir yavaşlama olsa da, yatırımcılar için risk sermayesinin uzun vadeli çekiciliği geçerliliğini koruyor. 2023’te satın alma faaliyeti toparlanmaya başlarken, Sektör, uzun vadeli büyüme için iyi durumda. Anlaşma, çıkış ve kaynak yaratma faaliyetlerindeki düşüşe rağmen, 2022 tarihin en iyi ikinci yılıydı. Küresel pazarda yadsınamaz bir belirsizlik var, ancak bu risk sermayesinin daha önce karşılaştığı ve sonuna kadar devam edecek, yönetebileceği bir durum.”

Sektörün mevcut ve gelecekteki zorluklarını inceleyen Bain’in analizi, faiz oranları daha uzun süre yüksek kalsa bile satın alma alanını yeniden güçlendirecek olanın ekonomik koşullardan ziyade net stratejik “perspektifler” olduğunu vurguluyor.

Raporda sektörün geçen yılı 3.7 trilyon dolarlık rekor fon birikimi ile kapattığını belirten Bain; Yatırımcıların paniklemek yerine riski yönetmeye ve azaltmaya odaklanarak bu sıkıntılı dönemden çıkmalarına yardımcı olmak için önceki krizden çıkarılan derslere dikkat çekiyor. Analiz sonuçlarına göre lider oyuncular, makroekonomik koşulları da dikkate alarak yeni ve yaratıcı satın alma fırsatları bulmaya ve agresif kalmaya devam edecek.

Bain & Company Küresel Girişim Sermayesi Bölüm Başkanı Rebecca Burack, “Piyasalarda gözle görülür bir bozulma olsa da, yatırımcıların sağlıklı bir şekilde devam edebilecekleri yeni satın almalar yapacak pozisyonda konumlanmaları mümkün. çeşitli koşullar altında bir şekilde. En yeterli fonlar, daha az satın alma olduğunda bile bunu yapabilir. Kazananlar kanıtlanmış yatırım tezi alanlarına odaklanırken, en yüksek uzmanlığa ve inanca sahip oldukları alanlara ve segmentlere yatırım yapmak başarıları için kritik öneme sahip olacaktır. Bu stratejiyi izleyen yatırımcıların çok güçlü getiriler elde ettiğini geçtiğimiz dönemlerde gördük; Bu nedenle oyunun içinde kalmak sektörün tüm paydaşları için değerlidir.” dedi.

2022’deki rekor düşüşe rağmen pazar canlanmaya hazır

Bain’in raporu, 2022’nin geniş kapsamlı ekonomik ve jeopolitik türbülansının yörüngesini ve bunun, makroekonomik ters rüzgarların yükünü taşıdığına inandığı risk sermayesi sektörü üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

Risk sermayesi faaliyeti, bölüm için 12 yıllık çarpıcı bir artışı temsil eden 2021’de 1 trilyon dolarlık satın almaların yeni rekor seviyelere ulaşmasının ardından 2022’nin ortalarında ani bir kırılma ile geçen yıl patlak verdi. küresel satın alma değeri (eklentiler hariç) %35 düşüşle 654 milyar dolara geriledi. Bu süreçte toplam alım adetleri %10 azalarak yaklaşık 2.318 adet ile tamamlandı.

2022 için toplam satın alma değerleri tarihsel olarak pazardaki en iyi ikinci büyüklüğü temsil ederken, bunun başlıca nedeni yılın ilk yarısındaki olağanüstü hızlanmaydı. Yılın ikinci yarısında satın alma hareketliliği ve değerlerdeki keskin düşüş tüm coğrafyalarda ve çoğu sektörde hissedilirken, Asya-Pasifik’te Covid kısıtlamaları nedeniyle tekrarlanan piyasa kapanışlarıyla daha da şiddetlendi.

Bain, 2022 sonundaki alım piyasasının tablosunun, faiz oranlarının yükselmesi ve ekonomik korkuların ağırlaşması nedeniyle bankaların yıl ortasından bu yana yüksek kaldıraçlı süreçlere borç verme konusundaki isteksizliğinin belirleyeceğini belirtiyor. ABD ve Avrupa genelinde kaldıraç için kullanılan krediler %50 düşüşle 203 milyar dolara geriledi.

Sonuç olarak, yıllardır satın alma boyutlarını artıran yüksek kaldıraçlı süreçlerde düşüş yaşandı; Ortalama satın alma değeri 2022’de %23 düşerek 2022’de 964 milyon $’a geriledi ve 2014’ten bu yana her yıl istikrarlı bir şekilde artarak 2021’de 1,2 milyar $’a ulaştı. Kuzey Amerika satın almalarının %72’si için “satın al ve konsolidasyonla büyüt” stratejisini izleyen yatırımcılara ve fonlara yöneldi.

Bain’in analizi, bir önceki dönemin en aktif segmenti olan risk sermayesindeki düşüşün de 2022’de olduğunu ortaya koyuyor. büyüme sermayesi ve son aşama kurumsal yatırım etkilendiğini kanıtlamaktadır. Bu segmentlerdeki toplam satın alma maliyeti %28 düşüşle yaklaşık 644 milyar $ oldu. Yatırımcıların risk iştahlarını yeniden ayarlaması ve risk sermayesi ortaklarının (GP) ödenmiş nakit rezervlerini korumak için muhafazakar hamleleri ile yükselen faiz oranı ortamı, gelecekteki getiriler için satın alma iskonto oranlarını artırarak fiili faaliyeti azalttı.

Bain’in analizi, şirket satışları yatırım faaliyetlerinin daha keskin bir şekilde düştüğünü göstermektedir. Satış anlamında her kanal düşerken; Satın alma destekli çıkışlar %42 düşüşle 565 milyar $’a gerilerken, büyüme sermayesi çıkışları %64 ​​düşüşle 312 milyar $’a geriledi. Düşüşler, halka arz piyasasına yapılan hisse satışlarındaki keskin düşüşlerin yanı sıra neredeyse tamamen kapanan fondan fona alımlardaki %58’lik düşüşü yansıtıyor. Stratejik alıcılara yapılan satışlar, büyük ölçüde kurumsal kârların dayanıklılığı nedeniyle beş yıllık ortalamanın üzerinde olsa da, 2022’yi bir önceki yıla göre yaklaşık %21 düşüşle kapattı.

G girişim sermayesi bağış toplamaGeçen yıl kötüleşen koşullar ve azalan inanç nedeniyle yeni fon yaratımı 2021 seviyelerinin %10 altına düşerek 1,3 trilyon dolara düşerek rekor düzeydeki ikinci en yüksek seviye ile görünüm oldukça yüksek olmaya devam ediyor.

Geçen yıl boyunca satın alma, satış ve kaynak yaratmadaki tüm düşüşlere rağmen, makroekonomik koşullarda bir dönüş olduğunu kesin olarak söylemek imkansız, ancak risk sermayesi için uzun vadeli görünüm umut verici ve beklenen toparlanmayı güçlü bir şekilde destekleyebileceğini gösteriyor. Bain’in çalışması aynı zamanda risk sermayesinde daha fazla büyüme için değerli olacak bir dizi kilit segment eğilimini ve temasını da ele alıyor.

Girişim sermayesinin bir sonraki büyük büyüme motoru: Küresel varlık boyutunun yarısını temsil eden kişisel yatırımcıların serveti:

Bain’in raporuna göre risk sermayesi için yeni büyük büyüme motorunun bireysel yatırımcılar ve varlıklar olması bekleniyor. Rapor, bireysel perakende yatırımcıların servetinin (275 ila 295 trilyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor) fon tarafından yönetilen tüm küresel varlıkların kabaca %50’sini oluşturduğunu, ancak bu sermayenin yalnızca %16’sının alternatif yatırım fonlarında tutulduğunu belirtiyor; segment olgunlaştıkça çift haneli büyümeyi sürdürmek isteyen risk sermayesi yöneticileri için bu segmentin devasa ve kullanılmayan bir pazarı temsil ettiğini gösteriyor.

Bain, şu anda perakende yatırım piyasalarını takip eden fonların hızlı hareket ettiğini ve sektörün geri kalanını “oyuna girip girmeme” ve pozisyonları hakkında seçimler yapmaya zorladığını fark eder. Aynı zamanda, zenginliği yüksek bireyler ve onların yatırım danışmanları, çeşitlendirme seçenekleri ve kamu sermaye piyasaları ile geleneksel borç piyasalarının sunabileceğinden daha yüksek getiri buldukları için alternatif yatırımlara giderek daha fazla ilgi duyuyorlar.

Yüksek varlık büyüklüğüne sahip bireylerin alternatif varlık sınıflarına erişmesine olanak tanıyan birçok fonun devreye alındığını, bankaların ve yatırım danışmanlarının müşterileri için yeni seçenekler keşfettiğini ve FinTech şubesinin bu süreci kolaylaştıracak araç ve çözümleri uyarlamaya çalıştığını gözlemliyoruz. Ancak Bain, bu yeni büyüme alanının, bu kanalı geniş ölçekte yönetmek isteyen bağlı kuruluşlar için ciddi öğrenme eğrileri içerdiği konusunda da uyarıyor.

Yüksek faiz ortamı devam ederken risk sermayesinin hızlı organik büyüme ve marj genişlemesi yaratabilecek yatırım tezleri ekseninde olması gerekiyor.

Bain’in raporuna göre, 2022’den bu yana ortaya çıkan yüksek faiz oranları ve enflasyonist baskının birleşimi, risk sermayesi ve yatırımcılar için ikili bir tehdit oluşturuyor.

Fiyatların ve enflasyonun bilinmeyen seyrine ilişkin varsayımlarda bulunmanın zorluğunun altı çizilen analizde; Yaşlanan nüfus nedeniyle artan malzeme maliyetleri, hükümet bütçelerindeki kesintiler ve küresel tedarik zincirindeki aksamalar ve üretimi ülkeye taşıma eğilimleri dahil olmak üzere bir dizi güçlü eğilim devam etmektedir. Görünen o ki, tarihte benzeri görülmemiş sıfıra yakın ve hatta negatif faiz oranları dönemi sona eriyor ve yatırımcılar daha yüksek faiz oranları riskini üstlenmek zorunda kalıyor.

Bu bağlamda rapor, söz konusu durumun şirketlerdeki marjları artırması ve organik büyüme ile değer yaratması açısından risk sermayesi yatırımları açısından yeni bir zorunluluk oluşturduğunu tespit ediyor. Son yıllarda risk sermayesi getirileri büyük ölçüde değerleme çarpanındaki artışlardan kaynaklanırken, bu risk sermayesi ortaklarının şirketlerin gelecekte daha yüksek değerleme çarpanlarına sahip olacağı varsayımına güvenemeyeceğini ve getirilerin büyüme yoluyla aranması gerekeceğini gösterir. pazar genişlemesinin karmaşık etkisine ve enflasyonist maliyet baskılarına rağmen kâr (FAVÖK).

Bain Türkiye girişim sermayesi ve M&A lideri Volkan Kara, yaklaşan küresel durgunluk ve stagflasyon döneminde yenilikçi ve çığır açan yeni teknolojilere odaklanan şirketler dışında çarpan büyümesi beklemenin çok riskli olduğunu vurguladı. Verimliliği artırma, dikey ve yatay entegrasyon, operasyonel verimliliği artırma, etkin işletme sermayesi yönetimi gibi daha klasik yöntemlere bağlı olacağına işaret etti.”

Bain’in raporu, bu güçlü ortamda başarılı olacak girişim sermayesi şirketlerinin; Otomasyona, tedarik zinciri çeşitlendirmesine ve siber güvenliğe yatırım yapmak ve faiz oranlarının “daha uzun süre daha yüksek” kalabileceği riskine karşı şirket bilançolarını yönetmek dahil olmak üzere bu yeni makroekonomik baskılara uyum sağlamanın gerekli olacağı sonucuna varıyor. Ayrıca, risk sermayesi oyuncuları için yatırım alanlarının belirlenmesinde fiyat hassasiyeti daha kritiktir. Son olarak rapor, ortaya çıkan yeni teknolojiler, zayıf GSYİH büyümesi ve durgun veya azalan nüfus gibi faktörlerin birçok şirket için gelecekteki pazar genişlemesini sınırlayacağını ve risk sermayesinin organik iş büyümesine daha fazla odaklanması gerekeceğini ortaya koyuyor.

Küresel güç dönüşümü ve web3 risk sermayesi için hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor

Net sıfır arayışı, karbon bazlı yakıtlardan küresel güç dönüşümü ve kripto dünyasındaki mevcut abartı ve karışıklığa rağmen web3’ün artan etkisi ve risk sermayesi için zorluklar ve fırsatlar, keşfedilen diğer iki önemli alan arasındadır. detay raporda.

Bain’in analizi, girişim sermayesi firmaları üzerindeki portföyleri karbondan arındırma baskısının; düzenleyiciler, tüketiciler, B2B müşterileri ve yatırımcılar değişim davetlerini artırdıkça 2022’de ağırlaştığını vurguluyor. Bain, aynı zamanda, yeni alternatif güç kaynakları ve diğer düşük karbonlu çözümler geliştirme yarışının, sermayeyi işe koymak için nesiller boyu sürecek bir fırsatı şekillendirdiğini belirtiyor. Rapor, güç dönüşümünün trilyonlarca dolarlık yeni sermaye gerektireceğini vurguluyor. Düzenlemeler, değişimin hızı, politika ve diğer konularla ilgili belirsizlik devam ederken risk sermayesi ve sermaye ortakları, bu tür belirsizliklerin eylemleri gölgeleyemeyeceğini tahmin ediyor. Bunun yerine, firmaların deneyimlerini geliştirmeleri, yeteneklerini genişletmeleri ve değişimi kendi avantajlarına çevirmelerini sağlayan ağları beslemeleri gerekiyor.

Eş ortağımız Armando Guastella, “Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye de artık karbonsuzlaştırma yolculuğunda hız kazanıyor. Sonuç olarak, bugün ESG lehine yatırımlar ve özellikle Enerji Dönüşümü ile ilgili projeler için büyük bir ihtiyaç ve buna bağlı talep var. Beş makro sektörde belirli hedefleri destekleyen çeşitli girişimler halihazırda belirlenmiştir: Ulaşım, Enerji Üretimi, Sivil Binalar, Endüstriyel Süreçler ve LULUCF (LULUCF – arazi kullanım değişikliği ve ormancılık). söz konusu. Ancak 2050 veya sonrasında net sıfır hedefine ulaşmak için daha fazla çözüme ihtiyaç duyulacak. Arzın mevcut talebi karşılaması durumunda bunun Türkiye ve yatırımcılar için önemli bir fırsat olacağını sözlerine ekledi.

Bain, risk sermayesinin de web3’ün getirdiği zorlukların üstesinden gelmesi gerektiğini düşünüyor. Rapora göre, mevcut “kripto çöküşüne” rağmen, yaygın olarak web3 olarak bilinen kriptonun arkasındaki blok zinciri teknolojileri varlığını sürdürmeye ve iş dünyasında ve pazarlarda geniş kapsamlı bir etkiye sahip olmaya devam edecek. Rapor; ister yeni nesil BT altyapısına yatırım yapan biri olsun, ister web3 etkisine maruz kalan klasik şirketler üzerinde durum tespiti yapan bir fon yöneticisi veya yeni fon türlerini ve dağıtım kanallarını değerlendiren bir risk sermayesi stratejisti olsun; Web3’ün önümüzdeki 10 yıl içinde kritik bir tema olarak ortaya çıkma olasılığının yüksek olması nedeniyle, birçok fonun bu alanda deneyim oluşturma ve ortaya çıkan teknolojik değişikliklerden yararlanacak araçları değerlendirme zamanının geldiği belirtiliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu